Welcome to Serwis Medycyna Naturalna   Kliknij i odsłuchaj tekst! Welcome to Serwis Medycyna Naturalna

Profilaktyka, Redakcja poleca

Żywność w lodówce

lodówka - żywność w lodówce
Wysłany: 10 sierpnia 2016 o 02:15   /   przez   /   komentarze (2)

Jak przechowywać żywność w lodówce

W dzisiejszych czasach kupujemy często żywność na zapas. Jedziemy na zakupy samochodem i cały kosz zakupów przywozimy do domu.
Produkty szybko psujące się przechowujemy w lodówce lub je zamrażamy. Jak prawidłowo przechowywać produkty w lodówce? co zamrażać a co nie? To częste pytania na które szukamy odpowiedzi.
Produkty żywnościowe przechowywane przez pewien okres czasu w różnych warunkach podlegają wielu przemianom: mikrobiologicznym, biochemicznym, chemicznym, fizycznym. Wiele tych zmian zachodzących z upływem czasu może prowadzić do obniżania wartości odżywczej, zdrowotnej, smakowej na skutek niewłaściwej temperatury przechowywania, wilgotności, dostępu tlenu z powietrza oraz innych gazów otaczających dany produkt.

Chłodzenie a mrożenie

Chłodzenie produktów spożywczych ma posłużyć do przedłużenia ich trwałości na kilka lub kilkanaście dni. Mrożenie natomiast pozwala zachować ich trwałość na dłużej. Sposób ich rozmieszczenia, opakowania znacząco wpływa także na ich trwałość. Powietrze w lodówce jest dość suche, dużą część produktów trzeba więc odpowiednio zapakować. Dla niektórych artykułów, zwłaszcza tych o silnym zapachu lub – jak mięsa – wydzielających płyny, idealne są zamykane opakowania. Część żywności możemy także owijać specjalnym, przypominającym pergamin papierem lub też aluminiową bądź plastikową folią. Produkty zawinięte w papier są bardziej narażone na wysychanie, jednak nieprzepuszczająca powietrza i wilgoci folia ułatwia rozwój pleśni.

Rozmieszczenie i zapakowanie produktów

Aby żywność w lodówce była dobrze przechowywana, ważne jest, by zapewnić w lodówce odpowiedni przepływ powietrza, dlatego produkty nie powinny być w niej upakowane zbyt gęsto. Warunki panujące na poszczególnych półkach lodówki nieco różnią się od siebie, a trwałość artykułów spożywczych będzie zależeć od tego, czy je odpowiednio na nich rozlokujemy.
Na poszczególnych półkach w lodówce panują inne temperatury. Temperaturę w zależności od zapełnienia ustawiamy mierząc temperaturę w najchłodniejszej strefie. Poniżej na foto pokazane są temperatury wzorcowe.
  Kliknij i odsłuchaj tekst! Jak przechowywać żywność w lodówce W dzisiejszych czasach kupujemy często żywność na zapas. Jedziemy na zakupy samochodem i cały kosz zakupów przywozimy do domu. Produkty szybko psujące się przechowujemy w lodówce lub je zamrażamy. Jak prawidłowo przechowywać produkty w lodówce? co zamrażać a co nie? To częste pytania na które szukamy odpowiedzi. Produkty żywnościowe przechowywane przez pewien okres czasu w różnych warunkach podlegają wielu przemianom: mikrobiologicznym, biochemicznym, chemicznym, fizycznym. Wiele tych zmian zachodzących z upływem czasu może prowadzić do obniżania wartości odżywczej, zdrowotnej, smakowej na skutek niewłaściwej temperatury przechowywania, wilgotności, dostępu tlenu z powietrza oraz innych gazów otaczających dany produkt. Chłodzenie a mrożenie Chłodzenie produktów spożywczych ma posłużyć do przedłużenia ich trwałości na kilka lub kilkanaście dni. Mrożenie natomiast pozwala zachować ich trwałość na dłużej. Sposób ich rozmieszczenia, opakowania znacząco wpływa także na ich trwałość. Powietrze w lodówce jest dość suche, dużą część produktów trzeba więc odpowiednio zapakować. Dla niektórych artykułów, zwłaszcza tych o silnym zapachu lub – jak mięsa – wydzielających płyny, idealne są zamykane opakowania. Część żywności możemy także owijać specjalnym, przypominającym pergamin papierem lub też aluminiową bądź plastikową folią. Produkty zawinięte w papier są bardziej narażone na wysychanie, jednak nieprzepuszczająca powietrza i wilgoci folia ułatwia rozwój pleśni. Rozmieszczenie i zapakowanie produktów Aby żywność w lodówce była dobrze przechowywana, ważne jest, by zapewnić w lodówce odpowiedni przepływ powietrza, dlatego produkty nie powinny być w niej upakowane zbyt gęsto. Warunki panujące na poszczególnych półkach lodówki nieco różnią się od siebie, a trwałość artykułów spożywczych będzie zależeć od tego, czy je odpowiednio na nich rozlokujemy. Na poszczególnych półkach w lodówce panują inne temperatury. Temperaturę w zależności od zapełnienia ustawiamy mierząc temperaturę w najchłodniejszej strefie. Poniżej na foto pokazane są temperatury wzorcowe.
żywność w lodówce - tempoeratury

10 zasad przechowywania żywności w lodówce.

1. Nie wkładaj zbyt dużo pożywienia.

Brak przestrzeni pomiędzy produktami zaburza cyrkulację powietrza, co uniemożliwia z kolei osiągnięcie właściwej temperatury wewnątrz urządzenia. Lodówka nie zapewni optymalnych warunków dla umieszczonych w niej produktów.

2. Pakuj żywność do pojemników lub torebek.

Zanim włożymy żywność do lodówki, powinniśmy zapakować ją do pojemników lub torebek. Produkty opakowane w ten sposób nie tracą wilgoci i smaku, mogą być dłużej przechowywane.

3. Sortuj żywność przed umieszczeniem w lodówce.

Produkty, które będą używane jako pierwsze powinny być najbardziej dostępne po otwarciu urządzenia. Pozwala to na szybsze odnajdywanie żywności i skrócenie czasu otwarcia drzwi lodówki, co wpływa na jej energooszczędną pracę.

4. Usuwaj wodę z warzyw i owoców.

Aby uniknąć psucia się warzyw i owoców przechowywanych w lodówce, należy usunąć z nich całą wodę, która zostaje po umyciu.

5. Przechowuj warzywa i owoce w dolnych szufladach.

Około 10°C to optymalna temperatura do przechowywania warzyw i owoców. Takie warunki zapewniają szuflady umieszczona na dole lodówki. W niższych temperaturach tego typu produkty mogłyby ulec uszkodzeniu.

6. Produkty mleczne i wędliny przechowuj na środkowych półkach.

Jaja, jogurty, wędliny, ciastka oraz produkty, które po otworzeniu powinny być przechowywane w lodówce, umieszczaj na środkowych półkach lub w górnej części lodówki. Temperatury w tej części urządzenia – od 4 do 8°C – sprzyjają przechowywaniu tego typu produktów.

7. Świeże mięso i ryby przechowuj na dolnej półce.

To produkty, które wymagają najniższych temperatur – ok. 2°C. Takim miejscem w lodówce jest dolna półka znajdująca się tuż nad szufladami do warzyw i owoców.

8. Napoje, masło i musztardy przechowuj na wewnętrznej stronie drzwi.

To grupa produktów, która wymaga lekkiego chłodzenia. Temperatura w pojemnikach lub półkach na wewnętrznej stronie drzwi oscyluje w granicy 10°C.

9. Nie umieszczaj w lodówce gorącej żywności.

Temperatura wewnętrzna wzrośnie i zmusi agregat do bardzo wytężonej pracy, co oznaczać będzie zwiększony pobór energii.

10. Rozmrażaj regularnie lodówkę.

Nowoczesne lodówki wyposażone są w system „No Frost” umożliwiający automatyczne rozmrażanie się urządzenia. Rozmrażaj lodówkę co 4-6 tygodni

Od tego, jak poukładasz produkty na półkach lodówki, zależy ich smak, a także zdrowie twoje i rodziny.

PÓŁKA GÓRNA – dżemy, mleko, jogurty („dobre” bakterie rozwijają się bowiem w wyższej temperaturze, kiedy jest za niska, zaczynają rozwijać się bakterie gnilne).

PÓŁKA ŚRODKOWA – produkty o krótkiej trwałości: twarogi, masło, śmietana, pokrojona wędlina. Tu wstawiaj też szczelnie zakryte naczynia z zimnymi domowymi potrawami.

DOLNE SZUFLADY – warzywa, owoce. Panuje tu temp. ok. 10°C i spora wilgotność (trochę jak w piwniczce). Sałatę czy szczypiorek możesz przechowywać tu nawet kilka dni. Zadbaj tylko, by nie były zbyt szczelnie opakowane. Możesz tu wkładać żółte sery w szczelnych pojemnikach – mają świetne warunki, aby dojrzeć.

BOCZNE PÓŁKI – chrzan, musztarda, soki, keczup, napoje, olej roślinny, jajka (niemyte możesz przechowywać nawet 2–3 tygodnie; ich skorupka pokryta jest naturalną warstwą ochronną, która nie przepuszcza drobnoustrojów).
  Kliknij i odsłuchaj tekst! 10 zasad przechowywania żywności w lodówce. 1. Nie wkładaj zbyt dużo pożywienia. Brak przestrzeni pomiędzy produktami zaburza cyrkulację powietrza, co uniemożliwia z kolei osiągnięcie właściwej temperatury wewnątrz urządzenia. Lodówka nie zapewni optymalnych warunków dla umieszczonych w niej produktów. 2. Pakuj żywność do pojemników lub torebek. Zanim włożymy żywność do lodówki, powinniśmy zapakować ją do pojemników lub torebek. Produkty opakowane w ten sposób nie tracą wilgoci i smaku, mogą być dłużej przechowywane. 3. Sortuj żywność przed umieszczeniem w lodówce. Produkty, które będą używane jako pierwsze powinny być najbardziej dostępne po otwarciu urządzenia. Pozwala to na szybsze odnajdywanie żywności i skrócenie czasu otwarcia drzwi lodówki, co wpływa na jej energooszczędną pracę. 4. Usuwaj wodę z warzyw i owoców. Aby uniknąć psucia się warzyw i owoców przechowywanych w lodówce, należy usunąć z nich całą wodę, która zostaje po umyciu. 5. Przechowuj warzywa i owoce w dolnych szufladach. Około 10°C to optymalna temperatura do przechowywania warzyw i owoców. Takie warunki zapewniają szuflady umieszczona na dole lodówki. W niższych temperaturach tego typu produkty mogłyby ulec uszkodzeniu. 6. Produkty mleczne i wędliny przechowuj na środkowych półkach. Jaja, jogurty, wędliny, ciastka oraz produkty, które po otworzeniu powinny być przechowywane w lodówce, umieszczaj na środkowych półkach lub w górnej części lodówki. Temperatury w tej części urządzenia – od 4 do 8°C – sprzyjają przechowywaniu tego typu produktów. 7. Świeże mięso i ryby przechowuj na dolnej półce. To produkty, które wymagają najniższych temperatur – ok. 2°C. Takim miejscem w lodówce jest dolna półka znajdująca się tuż nad szufladami do warzyw i owoców. 8. Napoje, masło i musztardy przechowuj na wewnętrznej stronie drzwi. To grupa produktów, która wymaga lekkiego chłodzenia. Temperatura w pojemnikach lub półkach na wewnętrznej stronie drzwi oscyluje w granicy 10°C. 9. Nie umieszczaj w lodówce gorącej żywności. Temperatura wewnętrzna wzrośnie i zmusi agregat do bardzo wytężonej pracy, co oznaczać będzie zwiększony pobór energii. 10. Rozmrażaj regularnie lodówkę. Nowoczesne lodówki wyposażone są w system „No Frost” umożliwiający automatyczne rozmrażanie się urządzenia. Rozmrażaj lodówkę co 4-6 tygodni Od tego, jak poukładasz produkty na półkach lodówki, zależy ich smak, a także zdrowie twoje i rodziny. PÓŁKA GÓRNA – dżemy, mleko, jogurty („dobre” bakterie rozwijają się bowiem w wyższej temperaturze, kiedy jest za niska, zaczynają rozwijać się bakterie gnilne). PÓŁKA ŚRODKOWA – produkty o krótkiej trwałości: twarogi, masło, śmietana, pokrojona wędlina. Tu wstawiaj też szczelnie zakryte naczynia z zimnymi domowymi potrawami. DOLNE SZUFLADY – warzywa, owoce. Panuje tu temp. ok. 10°C i spora wilgotność (trochę jak w piwniczce). Sałatę czy szczypiorek możesz przechowywać tu nawet kilka dni. Zadbaj tylko, by nie były zbyt szczelnie opakowane. Możesz tu wkładać żółte sery w szczelnych pojemnikach – mają świetne warunki, aby dojrzeć. BOCZNE PÓŁKI – chrzan, musztarda, soki, keczup, napoje, olej roślinny, jajka (niemyte możesz przechowywać nawet 2–3 tygodnie; ich skorupka pokryta jest naturalną warstwą ochronną, która nie przepuszcza drobnoustrojów).

Żywność w lodówce – kilka dobrych rad:

1. Gotowych dań (np. zup, gulaszu, pierogów) nie przetrzymuj w lodówce dłużej niż 2 dni.

2. Żywność w lodówce przechowuj szczelnie zawiniętą w pergamin, w folię lub zamkniętą w specjalnych pojemnikach. Folia dobrze izoluje od powietrza i nie przepuszcza substancji zapachowych, ale przez to szybciej wytwarza się pleśń. Natomiast pergamin słabiej chroni przed obsychaniem i utratą aromatu (szynkę najlepiej zawiń w papier śniadaniowy i dopiero potem włóż do torebki śniadaniowej).

3. Zmrażaj tylko to, co zaraz po rozmrożeniu ugotujesz lub usmażysz (podczas rozmrażania pojawiają się drobnoustroje, które mogą spowodować zatrucie pokarmowe – giną one dopiero w wysokiej temperaturze). Niczego nie zamrażaj dwukrotnie.

4. Nie mroź wędlin, szczególnie pasztetu i salcesonu, metki, serów i wyrobów garmażeryjnych. Po rozmrożeniu tracą smak i konsystencję. Nie nadają się do odgrzania.

Mycie lodówki

Przedświąteczny szał sprzątania warto też wykorzystać do odświeżenia lodówki. Miejsce, w którym przechowujemy żywność powinna być wolna od brudu i niemiłych zapachów.

Przede wszystkim należy ją starannie umyć, wodą z odrobiną płynu do mycia naczyń lub wodą z odrobiną sody oczyszczonej.

Usuwanie przykrego zapachu

Do czystego wnętrza można włożyć pokrojone w ćwiartki jabłko.
Po paru dniach wyjmujemy owoc i wyrzucamy, do tego czasu jednak przykry zapach powinien ustąpić.

Za dobry dezodorant lodówkowy uchodzi też natka pietruszki.
Również oliwa ma zdolność wiązania zapachów: wylewamy jej odrobinę na talerzyk i stawiamy w lodówce.

Po paru dniach tłuszcz wylewamy i cieszymy się, że lodówka pachnie tylko świeżutką pieczenią bożonarodzeniową..

Innym sposobem na przykry zapach jest  włożenie na jakiś czas po umyciu wylanego octu na spodku. Po jakimś czasie usuwamy spodek z octem a wkładamy kilka łyzek pomielonej naturalnej kawy na spodku jako neutralizator przykrego zapachu

Możemy także stosować filtry pochłaniające oparte na węglu aktywnym. Wtedy żywność w lodówce nie będzie miała przykrych zapachów
  Kliknij i odsłuchaj tekst! Żywność w lodówce – kilka dobrych rad: 1. Gotowych dań (np. zup, gulaszu, pierogów) nie przetrzymuj w lodówce dłużej niż 2 dni. 2. Żywność w lodówce przechowuj szczelnie zawiniętą w pergamin, w folię lub zamkniętą w specjalnych pojemnikach. Folia dobrze izoluje od powietrza i nie przepuszcza substancji zapachowych, ale przez to szybciej wytwarza się pleśń. Natomiast pergamin słabiej chroni przed obsychaniem i utratą aromatu (szynkę najlepiej zawiń w papier śniadaniowy i dopiero potem włóż do torebki śniadaniowej). 3. Zmrażaj tylko to, co zaraz po rozmrożeniu ugotujesz lub usmażysz (podczas rozmrażania pojawiają się drobnoustroje, które mogą spowodować zatrucie pokarmowe – giną one dopiero w wysokiej temperaturze). Niczego nie zamrażaj dwukrotnie. 4. Nie mroź wędlin, szczególnie pasztetu i salcesonu, metki, serów i wyrobów garmażeryjnych. Po rozmrożeniu tracą smak i konsystencję. Nie nadają się do odgrzania. Mycie lodówki Przedświąteczny szał sprzątania warto też wykorzystać do odświeżenia lodówki. Miejsce, w którym przechowujemy żywność powinna być wolna od brudu i niemiłych zapachów. Przede wszystkim należy ją starannie umyć, wodą z odrobiną płynu do mycia naczyń lub wodą z odrobiną sody oczyszczonej. Usuwanie przykrego zapachu Do czystego wnętrza można włożyć pokrojone w ćwiartki jabłko. Po paru dniach wyjmujemy owoc i wyrzucamy, do tego czasu jednak przykry zapach powinien ustąpić. Za dobry dezodorant lodówkowy uchodzi też natka pietruszki. Również oliwa ma zdolność wiązania zapachów: wylewamy jej odrobinę na talerzyk i stawiamy w lodówce. Po paru dniach tłuszcz wylewamy i cieszymy się, że lodówka pachnie tylko świeżutką pieczenią bożonarodzeniową.. Innym sposobem na przykry zapach jest  włożenie na jakiś czas po umyciu wylanego octu na spodku. Po jakimś czasie usuwamy spodek z octem a wkładamy kilka łyzek pomielonej naturalnej kawy na spodku jako neutralizator przykrego zapachu Możemy także stosować filtry pochłaniające oparte na węglu aktywnym. Wtedy żywność w lodówce nie będzie miała przykrych zapachów
——————-

Do napisania artykułu zainspirował mnie program w telewizji na ten temat…             Liberatorr

Dodaj komentarz

2 komentarzy do "Żywność w lodówce"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Alicja
Gość

Dobry artykuł! warto wiedzieć jak przechowywać żywność. Wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy, a potem różne zatrucia pokarmowe,

Zbycho
Gość

A jak przechowywać rosół w lodówce? jak długo i w jakim najlepiej naczyniu?

wpDiscuz
Kliknij i odsłuchaj tekst!