Profilaktyka, Redakcja poleca
Chleb powszedni

Chleb Powszedni – szanujmy swoje zdrowie
Chleb jest najtańszym i chyba najbardziej dostępnym produktem spożywczym, który nikogo nie zostawi głodnym. Tylko czy wszyscy mogą go jeść? I jaki wybrać gatunek?
Dla ludzi zdrowych
Ludzie zdrowi powinni jeść czarny źytni i czerstwy chleb. Taki chleb korzystnie wpływa na nasz układ pokarmowy i jest bogaty w białka roślinne, węglowodany, włókna pokarmowe, które sprzyjają procesom trawienia. Zawiera on również wapno, magnes cynk, miedź, witaminy grupy B. Wszyscy zdrowi osobnicy nie tylko mogą, ale i powinni go jeść. Jeszcze bardziej wskazany jest do spożywania chleb szary lub czarny z kiełkami. Taki chleb nie tylko jest wzbogacony w witaminy, a również dzięki zawartości błonnika, działa jak miotełka, wymiatając z układu trawiennego wszystko co zbędne.
Kliknij i odsłuchaj tekst!
Chleb Powszedni – szanujmy swoje zdrowie
Chleb jest najtańszym i chyba najbardziej dostępnym produktem spożywczym, który nikogo nie zostawi głodnym. Tylko czy wszyscy mogą go jeść? I jaki wybrać gatunek?
Dla ludzi zdrowych
Ludzie zdrowi powinni jeść czarny źytni i czerstwy chleb. Taki chleb korzystnie wpływa na nasz układ pokarmowy i jest bogaty w białka roślinne, węglowodany, włókna pokarmowe, które sprzyjają procesom trawienia. Zawiera on również wapno, magnes cynk, miedź, witaminy grupy B. Wszyscy zdrowi osobnicy nie tylko mogą, ale i powinni go jeść. Jeszcze bardziej wskazany jest do spożywania chleb szary lub czarny z kiełkami. Taki chleb nie tylko jest wzbogacony w witaminy, a również dzięki zawartości błonnika, działa jak miotełka, wymiatając z układu trawiennego wszystko co zbędne.
Dla ludzi chorych
Ludzie z wysokim poziomem chlesterolu powinni używać chleba z dodatkiem soji i tatarki (grzeczki). Dla osób które mają problemy z sercem korzystne jest spożycie chleba z dodatkiem topinamburu, otrębów, pszenicy I i II gatunku. Diabetycy i anemicy – z greczką. Bułki z zawartością jodu, laktozą, otrębami są korzystne w przypadku schorzeń systemu krwionośnego oraz zalecane wszystkim osobom w zaawansowanym wieku.
Chleb biały raczej jest pokarmem niż produktem spożywczym. Dla tego że zdecydowana większość cennych elementów zawartych w błoni ziarna podczas obróbki zostaje zatracona. Spożycie białego chleba powoduje szybkie powstanie cukru we krwi, zwiększa poziom insuliny, który jeszcze bardziej pobudza apetyt. Dla tego biały chleb jest polecany ludziom mającym wrzody żołądka, nadkwasotę i inne schorzenia układu trawiennego.
Nie polecane jest spożywanie świeżego chleba dla tego, że ma on silne działanie sokopędne, czyli pobudza apetyt i na dodatek jest ciężkostrawny. Lepiej i przedewszystkim zdrowiej jeść chleb wczorajszy, albo podsuszony.
Dla dzieci
Dzieci w wieku od 1 do 3 lat powinni dziennie spożywać do 20 gr źytniego i 40-50 gr pszennego chleba. Dorośli bez szkody dla zdrowia w ciągu dnia mogą zjeść od 100 do 300 gr chleba.
Pamiętajmy zawsze co mówili nasi przodkowie: ” Co za dużo – to nie zdrowe”. Kliknij i odsłuchaj tekst! Dla ludzi chorych Ludzie z wysokim poziomem chlesterolu powinni używać chleba z dodatkiem soji i tatarki (grzeczki). Dla osób które mają problemy z sercem korzystne jest spożycie chleba z dodatkiem topinamburu, otrębów, pszenicy I i II gatunku. Diabetycy i anemicy – z greczką. Bułki z zawartością jodu, laktozą, otrębami są korzystne w przypadku schorzeń systemu krwionośnego oraz zalecane wszystkim osobom w zaawansowanym wieku. Chleb biały raczej jest pokarmem niż produktem spożywczym. Dla tego że zdecydowana większość cennych elementów zawartych w błoni ziarna podczas obróbki zostaje zatracona. Spożycie białego chleba powoduje szybkie powstanie cukru we krwi, zwiększa poziom insuliny, który jeszcze bardziej pobudza apetyt. Dla tego biały chleb jest polecany ludziom mającym wrzody żołądka, nadkwasotę i inne schorzenia układu trawiennego. Nie polecane jest spożywanie świeżego chleba dla tego, że ma on silne działanie sokopędne, czyli pobudza apetyt i na dodatek jest ciężkostrawny. Lepiej i przedewszystkim zdrowiej jeść chleb wczorajszy, albo podsuszony. Dla dzieci Dzieci w wieku od 1 do 3 lat powinni dziennie spożywać do 20 gr źytniego i 40-50 gr pszennego chleba. Dorośli bez szkody dla zdrowia w ciągu dnia mogą zjeść od 100 do 300 gr chleba. Pamiętajmy zawsze co mówili nasi przodkowie: ” Co za dużo – to nie zdrowe”.
Smacznego.
Zona
————————————————-
Informacja : Arytkuł napisała Ulana, która aktualnie Mieszka we Włoszech w Mediolanie. Ulana jest Ukrainką, ale jej przodkowie pochodzili także z Polski. Więcej ciekawych artykułow znajdziecie na jej stronie, w której tekst jest pisany po Polsku i po Włosku: www.zona.424.pl